kuey teow kungfu by chef SUHAILA :)
Monday, March 26, 2012 | 5:35 AM | 1 ♥ Sweet Candy
hee,hari nie kita update blog pasal resepi sue ok? haa,lepas plkn nie,sebelum bekerja,sue kerja dekat rumah dato' khairol bong bin abdullah,sue jd bibik. haha. selain bibik,sue pun kadang-kadang jadi chef okay,, jangan pandang sebelah mate taw. nie nak bg resepi macam mana nak buat kuey teow yang sedapp macam sue punya. haha *sangat perasan nie,
first thing,sediakan semua bahan ok,baru senang kerja nak memasak nanti.
BAHAN A.
- 1 bungkus kuey teow
- 5 biji telur, (dipukul rata)
BAHAN B.

- 100 gram udang basah(tapi sue tak masukkan udang,banyak cholesterol,HAHA.)
- 150 gram isi ayam
- 3 ulas bawang putih
- 100 gram sawi kailan(sawi biasa pun boleh)
- 100 gram kubis bunga
- 1 batang lobak merah
- 2 sudu makan minyak masak
- 2 sudu makan tepung jagung dan 1/2 cawan air(dibancuh)
- 1 cawan air rebusan ayam
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan lada sulah
- garam secukup rasa
CARA MEMBUAT.
- panaskan minyak dan goreng telur bersama kueyteow sehingga sedikit garing dan asingkan.
- tumis sedikit bawang putih yang dihiris sehingga sedikit garing dan masukkan isi ayam dan udang.
- masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah,sos tiram dan lobak merah.

5.campurkan kailan dan kubis.tutup api dan kacau.
6.tuangkan kuah atas kueyteow dan hidangkan.
7.kalau nak lagi sedapp,makan panas-panas taw.!

:))nie series sue taw yang masak,nampak lazat kan,? rasa dye lg uummpphh.!!
*yang tak ada kerja dekat rumah tuh,boleh la try masakan ala-ala chinese nieh,asik makan makanan melayu jer kan,tukar lah selera sekejap. hee. :)
ok bubbye.assalamualaikum :)